top of page

Stoneware Nedir ?

Güncelleme tarihi: 8 Ara 2022

Stoneware, sıvılara dirençli veya gözeneksiz hale getirmek için yüksek sıcaklıklarda pişirilen yoğun çömleklerdir. Kilden yapılmıştır ancak diğer çanak çömlek ve toprak türlerine göre daha dayanıklıdır.

Stoneware, adını taş benzeri özelliklerinden alır. Bugün bunu bira bardağı, çanak çömlek ve kahve fincanı gibi yaygın ev eşyalarında bulabilirsiniz . Taş eşyayı porselen veya toprak gibi diğer çömleklerden ayıran nedir? Taş eşyayı tanımlayan ve onu diğer çanak çömlek türlerinden ayıran birkaç faktör vardır.


Seramik ve Çömlekçilik Arasındaki Fark Nedir?

Çömlekçilik sadece kil kullanır. Bununla birlikte, seramikler onu güçlendiren kil ve diğer minerallere sahip olabilir. Bu tahkimatlar, kil gövdesinde daha dayanıklı hale getirecek sırlar, mineral katkı maddeleri ve diğer bileşenler şeklinde gelir. Seramikler ayrıca zirkonyum oksit veya alçı gibi kil olmayan mineralleri de kullanabilir.

Çanak çömlek sadece kilden oluştuğu için gözeneklidir ve su geçirmez değildir. Aynı zamanda seramikten daha kırılgandır çünkü kupayı güçlendirecek başka mineraller veya sırlar yoktur. Öte yandan kırılganlığı, onu karmaşık tasarımları aşındırmak için mükemmel kılar.


Günümüzde çoğu çömlekçi, seramikte ustalaşmadan önce daha temel çömleklerle işe başlıyor. Bu, diğer mineralleri veya katkı maddelerini dahil etmeden önce çömlek çarkı üzerinde kil üzerinde çalışmak için kendi yöntemlerini ve tarzlarını geliştirmelerine olanak tanır.




Seramik, Stoneware ve Porselen Arasındaki Farklar


Her üç seramik türü de kil ile başlamasına rağmen, çömlekçilerin bunları yapmak için kullandıkları işlemler büyük ölçüde farklılık gösterebilir. İşte kısaca bu temel farklılıklardan birkaçı.

Seramik Ürün

Çömlekçiler, binlerce yıldır fırınlarda çanak çömlek yaktılar. Roma İmparatorluğu'nun zirvesinde, şarap ve zeytinyağını bölgelerinin en uzak köşelerine taşımak için amfora olarak kullanıldı. Ancak sıvılar bu kaplara girebilir, bu nedenle petrol gibi mallar genellikle tekrarlanan veya uzun süreli kullanımla küflenir.

Taş ve porselenden farklı olarak, yalnızca 1,200 ° F veya daha düşük pişirme sıcaklıklarına ihtiyaç duyar. Sızdırmaz hale getirmek için, toprak kaplarla çalışan bazı çömlekçiler ürünlerini perdahlar. Ancak, düşük ateşleme sıcaklığı nedeniyle yine de bir bıçakla çizebilir ve ona zarar verebilirsiniz. Bugün, binalarda kullanılan tuğlaların çoğu, bitkiler ve diğer ev eşyaları için pişmiş toprak kaplar ile birlikte toprak kaplardır.

Toprak kap, yeni başlayan çömlekçiler için popüler bir seçimdir. Bu kadar popüler olmasının bir nedeni, toprak kilin çömlekçiler için genellikle daha kolay çalışması ve daha bağışlayıcı olmasıdır. Bununla birlikte, diğer çanak çömlek türlerinden daha az çok yönlü ve daha kırılgandır.


Stoneware Ürün

Seramikten sonra stoneware ürünler ortaya çıktı. Çanak çömlekten daha yüksek ateşleme sıcaklıkları gerektirir. Çoğu durumda, ekibimiz taş eşyalarımızı 2.000 ° ile 2.400 ° F arasında değişen sıcaklıklarda (bir yanardağın lavından daha sıcak) ateşler. Bu yüksek sıcaklıklar, kumtaşının dış tarafındaki sırları cama çevirir veya vitrifiye eder.

Neredeyse her zaman beyaz olan porselenin aksine çömlekçiler günümüzde çok sayıda farklı kil rengine sahip taş eşyalar yapabilir. Hatta gerçekten benzersiz bir bükülme için birden fazla kil rengini bazı taş ürünlerimizle birleştiriyoruz .

Taştan çömlek güçlü, sert ve gözeneksizdir. Dayanıklı, zarif ve çok yönlüdür; özelleştirilmiş bir kupadan bir fırın tepsisine kadar her şey olabilir . Bizim durumumuzda, doğru koşullar altında mikrodalga fırın, bulaşık makinesi ve hatta fırından gelen ısıya da dayanabilir. Stoneware ayrıca ısıyı diğer çömlek türlerine göre daha eşit dağıtır ve korur, bu nedenle kahve veya çay içmek için mükemmeldir.


Porselen Ürün

Porselen, batıya ulaşan son çömlek türü oldu ve nihayet 1700'lerde Avrupa ve Kuzey Amerika'da popülerliğini artırdı. Öte yandan, dayanıklılığı ve gücü nedeniyle Çin'de daha da uzun süre ödüllendirildi.

Eskiden çömlekçiler porseleni taştan bile daha yüksek sıcaklıklarda pişirirlerdi. Tipik olarak, son ateşleme sıcaklığı 2.600 ° F civarındaydı.

Günümüzde ise çömlekçilerin porselen ve fayans yaptıkları arasındaki tek gerçek fark , porselenin neredeyse her zaman beyaz kil kullanmasıdır. Genellikle beyaz mineral kaolin içermesine rağmen, hemen hemen her beyaz kil ve hatta kemik külü hile yapabilir. Bununla birlikte, bu kaolin çömlekçiler için daha zor ve diğer kil türlerine göre daha az bağışlayıcıdır. Ayrıca günümüzde ve çağda daha kırılgan.

Heykeltıraşlar ayrıca porseleni, toprak veya taştan daha hassas şekillerde şekillendirebilirler. 18. yüzyıldan beri koleksiyoncular bu nedenle porseleni bir atın akan yelesinden elbisenin üzerindeki kumaş kıvrımlarına kadar her şeyi taklit etmek için kullanıyorlar. Yeni teknoloji ve fikirlerin gelişmesiyle birlikte, modern çömlekçiler için porselen ve taş eşya arasındaki farklar gittikçe azalıyor.


4.907 görüntüleme0 yorum
bottom of page